z nawiewu leci tylko gorąca powietrze pomocy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Olmeca
    Classic
    • 2011
    • 8

piramida, spoko, dzięki. Ciekawe tylko, czy przy moich 180KM będzie to jeszcze jakoś jechać na 19" :lol:
    ...если очень захотеть можно в космос полететь...
  • bastard
    Classic
    • 2010
    • 14

szukałem, ale niestety nie spotkałem na forum rozwiązania, octavia 01, 1.9 tdi 2008r, klima manualna, wczoraj w nocy chciałem podgrzac powietrze w kabinie niestety okazało się że na stałe, nawiew nie reaguje na zmianę położenia pokrętła. Idąc za radami forumowiczy którzy mieli podobne wypadki wytargałem radio, schowek pod radiem, linkę regulująca teperature znalazłem po zdjęciu tapicerki od strony kierowcy na prawo od pedału gazu, cięgło reaguje , kiedy ruszam pokrętłem linka zmienia położenie wajhy wystającej z tunelu, chyba coś strzeliło w środku, kiedy to ustrojstwo jeszcze działało przy zmianie temperatury słychac było głośniejszy szum, teraz zupełny brak reakcji. niy wszystko się rusza jak powinno a wieje tylko gorące powietrze. Może ktoś się orientuje co to może byc i czy da się to zreperować bez rozmontowywania połowy auta

Komentarz

• Bocian4748
      Classic
      • 2010
      • 36

Wystarczy sciagnac plastik od tunelu,konsoli pod schowkiem,czyli tam gdzie ma nogi pasazer.
      Wyciagnij ten plastik i wtedy pokrec pokretlem od temperatury i spojrz tam na dol, wypada taki maly wichajster i trzeba go wlozyc na swoje miejsce.

Komentarz

• bastard
        Classic
        • 2010
        • 14

niestety nie pomogło, linka działa właściwie wichajster się kręci ale nie zmienia temperatury powietrza, udało mi sie wyjąć dźwignie do której przychodzi linka z otworu w nagrzewnicy ząbki sa ok , wskakuje na swoje miejsce w jednym położeniu wygląda na to że chyba przepustnica w nagrzewnicy strzeliła, zastanawiam się czy jest szansa od strony wentylatora przestawić to ustrojstwo żeby wiało zimne powietrze

[ Dodano: Sob 27 Sie, 11 13:39 ]
        udało się, mimo że nikt nie wierzył w powodzenie mojego pomysłu. zaoszczędziłem kupę kasy i sporo czasu ponieważ aby dostać się do modułu nagrzewnicy/nawiewu trzeba rozebrać całą tapicerkę z przodu. Dla szczęśliwych posiadaczy manualnej klimy podam krótki opis reperacji. Wpadłem na pomysł żeby dostać się do regulacji zimne/ciepłe powietrze poprzez środkowe kratki nawiewu (te między którymi jest przycisk awaryjnych). Dzięki wskazówkom znalezionym na forum udał mi się bez żadnego uszczerbku zdemontować kratkę, w lewy tunel wprowadziłem kamerę inspekcyjną, metoda prób i błędów udało mi się wprowadzić kamerę do przepustnicy regulującej nawiew, jest tam klapka zmieniająca kierunek powietrza i ona spadła z plastikowego elementu wchodzącego od dołu (taki wichajster do którego przychodzi linka). B ez zdejmowania linki wyjąłem wichajster sterujący (najwygodniejsze dojście od strony pasażera po zdjęciu schowka), znajduje się on tuż nad nawiewem na nogi i jest tam niewiele miejsca ale przy odrobinie kombinacji da się go wyjąć. Przez dziure od spodu wprowadziłem haczyk wykonany z drutu i powoli ustawiłem klapkę w pozycji centralnej, potem z powrotem włożyłem wichajstra (równocześnie kręcąc pokrętłem od temperatury bo wichajster wchodzi w klapkę tylko w jednej pozycji w którą trzeba się delikatnie wstrzelić) Całe przedsięwzięcie wyjmowanie kratki zdejmowanie schowka reperacja nawiewu trwało około 1,5 godziny. puki co działa bez zarzutu

Komentarz

Pracuję...